Microsoft Office Outlook a problém s protokolem mailto:

Nevím, jak se to stalo, ale od jisté doby, když jsem klepl na nějakou e-mailovou adresu na internetové stránce, tak se mi přestaly otevírat nové zprávy v Outlooku. Místo toho, aby se otevřela nová zpráva se nic nestalo (jakoby nebyl odkaz na protokol mailto: platným odkazem). Pokud řešíte stejný nebo podobný problém, mám pro vás řešení (pro operační systém Windows 7).

Postup je následující:

  1. Spusťte Ovládací panely.
  2. Zvolte položku Programy.
  3. V sekci Výchozí programy zvolte Nastavit výchozí programy.
  4. V zobrazeném okně pak v levém panelu najděte Vámi používaný e-mailový klient (v mém případě tedy Microsoft Office Outlook) a klepněte na něj.
  5. V pravé části okna pak stačí klenout na: Nastavit tento program jako výchozí.

Obecně by tento postup měl asi platit pro jakéhokoliv e-mailového klienta, v mém případě to vyřešilo problém s Outlookem.

Problémy s emailem v ASP

Na firemních stránkách (myšleny stránky firmy, ve které pracuji — nemám žádnou vlastní firmu), kde používám ASP (to klasické, nikoliv .NET), tak mimo jiné používám i kód pro odesílání emailu a to ve formátu HTML. Na tom by nebylo nic zvláštního. Využívám k tomu objekt CDO.Message. Před pár dny však nastal problém.

Aniž bych dělal jakýkoliv zásah do kódu, najednou začaly odeslané zprávy chodit tak, že byl z obsahu zprávy vždy na každém novém řádku odříznut první znak daného řádku, takže místo správné HTML zprávy přišel jakýsi paskvil s poškozenými HTML tagy. Říkal jsem si: "Sakra, čím to může být?" Pak jsem na to přišel.

Pro oddělení řádků jsem totiž používal znak CR (v ASP příkaz Chr(13) ) a to byl ten problém. Podle specifikace (odkaz nebude, nechce se mi hledat) se mají řádky oddělovat znaky CRLF (tedy Chr(13) + Chr(10) nebo chcete-li konstanta vbCrLf). Stačilo tedy před odesláním zprávy všechny znaky CR nahradit kombinací znaků CRLF a už to je zase v pořádku. Teď by mě jen zajímalo, jak je možné, že to do teď (tedy asi tak 3 až 4 roky) bez problémů fungovalo? Nevíte někdo?

Povzdech

Nějak se nám poslední dobou začínají množit články o tom, jestli ten či onen atribut je tím a tím vyhledávačem zohledňován nebo ne. Nemohu se k tomu taky nevyjádřit, nicméně nemám v úmyslu sem psát nejaké sáhodlouhé rozbory celé situace.

Prostě si jen povzdechnu. Není to jedno? Pokud se chcete zbavit komentářového spamu, žádný atribut rel="nofollow" vám v tom nepomůže. Když se někdo rozhodne k nějakému článku vložit komentářový spam (tedy komentář, který se článkem nesouvisí a který slouží pouze k tomu, aby odkázal na nějakou stránku spamera), tak žádný atribut u tagů nebude na to, zda takový komentář bude nebo nebude vložen, mít vliv, bez ohledu na to, jestli ho bude nějaký vyhledávač zohledňovat nebo ne.

Ten většinou nicneříkající a se článkem nesouvisející komentář tam vložen bude tak jako tak. Jedinným způsobem, jak účinně zabránit komentářovému spamu, je komentáře vůbec nepovolit, případně umožnit bezpečné (ošetřené nějakou captchou nebo jinak) zaslání komentáře na e-mail. Určitě doplněním nějakého atributu nezabráníte spamerům v tom, aby spamovali.

W3Schools

Při mé práci jsem hledal nějaké informace ohledně programování v ASP s použitím ADO (konkrétně jsem potřeboval najít metody otevírání recordsetu) a narazil jsem na docela užitečný server.

Jedná se o server W3Schools. Uvedený server neobsahuje pouze informace ohledně ASP a ADO, ale spoustu dalších informací například o PHP, XML, atd. Myslím si, že by se tyto informace mohly hodit převážně začínajícím programátorům, ale dají se použít i jako referenční příručka. Rozhodně to je zajímavý odkaz, na který je vhodné upozornit.

Viry v ICQ - jen lidská blbost

Na některých weblozích se objevyly zprávy o virech, které přišly jako odkazy z Contact listu. Viz např. Pozor na viry v ICQ nebo Virus co mě dostal.

Ani v jednom z uvedených článků se, bohužel, neuvádí přesné znění té zprávy, která přišla, takže čtenáři, kterým by případně mohl článek pomoct, jsou trošku ochuzeni. Obsahovala ta zpráva pouze odkaz a nic jinýho nebo obsahovala i nějaký text? Ale to není důvod, proč tohle píšu.

Můj názor na celou věc je takový, že se většinou jedná hlavně o vlastní blbost uživatelů. Například já mám v seznamu jen lidi, se kterýma komunikuju česky, takže pokud by mi od nich přišel například nějaký odkaz, kolem kterého by byl nějaký anglický text, tak mi to bude značně podezřelý a raději ho neotevřu. Podezřelý by mi to bylo i v případě, pokud by mi přišel odkaz jen tak, bez jakéhokoliv vysvětlení (když někomu budu posílat nějaký zajímavý odkaz, tak k tomu napíšu, o co se jedná — např. něco ve stylu "Koukni na tuhle adresu, je tam dobrý video." nebo tak něco).

Je tedy třeba si hlavně zamést před vlastním prahem a neklikat bezmyšlenkovitě na všechno, co vám přijde. A to se netýká jen ICQ, ale obecně jakékoliv elektronické komunikace, včetně mailů. Raději se zeptám, toho, co mi odkaz poslal, co to je za odkaz a pokud dotyčný nebude vědět, že by mi nějaký odkaz posílal, je jasný, že bych ho asi neměl otevírat. Taky by mělo být samozřejmostí používat nějaký dobrý antivirový systém. Dříve jsem používal AVG, teď používám NOD a jsem s ním spokojen (alespoň zatím mám počítač nezavirovaný).

ICQ už teď stejně v podstatě vůbec nepoužívám. Komunikoval jen s pár lidma a navíc to mám v práci zakázaný. Používám mail a ten mi stačí.

Malá změna šablony

Vzhledem k tomu, že se mi na blogu poslední dobou množily komentáře, které sice vypadaly, jako že jsou k věci, ale ve skutečnosti jen měly zakrýt tu skutečnost, že se jedná o komentářový spam (adresa odkazu směřovala na stránky nějakého erotického serveru), rozhodl jsem se udělat nepatrnou úpravu do šablony blogu.

Zmíněná úprava spočívá v tom, že jsem zrušil aktivní (tedy klikatelný) odkaz na stránku autora komentáře. Adresu stránky zobrazuji, ale již to není odkaz, ale pouhý text. Tím docílím toho, že případné hodnotné odkazy budou vidět a bude možné si je zobrazit (ručním zkopírováním odkazu) a přitom zabráním tomu, aby můj blog sloužil pro zvyšování počtu zpětných odkazů na tyto servery a tím pádem ke zvyšování jejich PageRanku (a případně ke snižování mého PageRanku, protože bych mohl být penalizován za to, že odkazuju na takové servery). Zároveň jsem úplně zrušil zobrazování e-mailového kontaktu na autora komentáře. Stačí mi, že se ukládá do databáze.

Takže milí komentující. Pokud máte zájem uvést nějaký odkaz ve svém komentáři (pokud možno takový, který se nějak dotýká tématu), pak jej v textu komentáře uveďte ve tvaru mezera http://www.example.com/ mezera. Takový odkaz se převede na aktivní (klikatelný) odkaz. Rovněž berte na vědomí, že každý komentář prochází mojí osobní cenzurou a pokud dojdu k názoru, že se mi některý komentář nelíbí (například právě z důvodu použitých odkazů v něm) nemilosrdně jej vymažu a případně označím jako spam. Tím chci říct, že bude smazán i takový komentář, který sice bude k věci, ale bude obsahovat nevhodné odkazy (například odkazy na erotické servery, kasina apod.).

Zajímavé články na A List Apart

Dneska se mi ve čtečce objevily dva zajímavé články ze serveru A List Apart.

První článek — Prettier Accessible Forms — pojednává o způsobu, jak udělat formuláře přístupnějšími. Abych pravdu řekl, moc se mi nelíbí ten konec článku, kdy je pro prohlížeče typu Mozilla použit JavaScript pro změnu stylů prvnků, nicméně i tak je to zajímavý článek. Například by mě nikdy nenapadlo zabalit jednotlivé prvky formuláře do seznamu OL.

Druhý článek — Behavioral Separation — zase pojednává v podstatě o tom, jak by se měl kód určující vzhled prvků či funkčnost JavaScriptu oddělovat od HTML kódu. Je to docela zajímavé čtení. Nejsem sice zastáncem JavaScriptu (pokud je to možné, snažím se mu vyhýbat — už jen proto, že ho neovládám), ale ty informace v tom článku jsou rozhodně zajímavé.

Trable s Internet Explorerem 7 Beta 2

Jako výchozí prohlížeč internetu používám Firefox, ale chtěl jsem si vyzkoušet jak budou vypadat některé moje stránky v prohlížeči Internet Explorer 7 Beta 2 a tak jsem si někde z internetu stáhl jeho verzi, která se nemusela instalovat, rozbalil a spustil. Myslel jsem si, že to bude fungovat stejně, jako například verze 5.5, 5.0, atd. Bohužel tomu tak nebylo.

Na první pohled vše fungovalo správně (pokud nebudu počítat to, že se občas zobrazilo nějaké chybové hlášení nebo že prohlížeč spadl — je to Beta, co bych chtěl), ale až do chvíle, kdy jsem chtěl pustit původně nainstalovaný Internet Explorer 6. Sice se spustil, ale když jsem chtěl otevřít nějakou stránku, tak se ji pokoušel otevírat do nového okna prohlížeče, ale nepodařilo se mu to a nějak se zacyklil. Řekl jsem si, že tedy tu verzi IE 7 Beta 2 smažu a že se tím problém vyřeší. Nestalo se. Jen místo otevírání okna Internet Exploreru se mi jakákoliv zadaná adresa otevřela ve Firefoxu (mám ho nastaven jako výchozí prohlížeč).

Bohužel pro svou práci potřebuju mít Internet Explorer funkční, protože některé aplikace, které používám ke své práci, v jiném prohlížeči nefungují úplně korektně (jedná se o aplikace napsané v ASP.NET a programátora k úpravě aplikace nedonutím — je zaměstnán jinými, důležitějšími projekty). Tak jsem si řekl, že si zkusím Internet Explorer 7 Beta 2 normálně standardně nainstalovat a používat ho, což jsem udělal, ale bohužel asi nepodporuje diakritiku jako parametr v URL a proto aplikace, kterou jsem potřeboval používat, nefungovala (bohužel předává do parametrů v URL i diakritiku a je to pro její funkčnost důležité).

Už jsem se bál, že si budu muset přeinstalovat systém, ale zkusil jsem ještě Operu a v té ta aplikace kupodivu fungovala (mám Operu verze 8.5). Jenže tohle nebylo systémové řešení, protože Internet Explorer stále nefungoval. Chtěl jsem dosáhnout toho, aby fungoval původní Internet Explorer 6. Naštěstí jsem našel na netu informaci, jak ho opět zprovoznit a nebylo to ani tak složité. Stačilo se podívat na IEBlog konkrétně na článek Frequently Asked Questions for the IE7 Beta 2 Preview, ve kterém byla odinstalace IE7 Beta podrobně popsána a kupodivu popis fungoval.

Rada pro všechny, kdo si chtějí Internet Explorer 7 Beta 2 vyzkoušet. Zkoušejte jak chcete, ale pokud možno na počítači, který nepotřebujete používat ke své práci. Je to zároveň i takové poučení pro mě osobně do budoucna.

Navštívil mě spam

Donedávna jsem si myslel, že je systém bloguje.cz (který pro publikování mých článků používám a se kterým jsem víceméně spokojen) proti spamu imunní, protože donedávna se mi spam vyhýbal, ale vypadá to tak, že imunní není.

V posledních asi dvou dnech se u jednoho mého už poměrně hodně starého článku začaly objevovat cizojazyčné komentáře, které s příspěvkem neměly vůbec nic společného (píšu v češtině, tak proč by mi to někdo komentoval anglicky, navíc stylem, chtěl jsem ti jen napsat, že tu jsem, abys o mě věděl a odkaz na nějakou rakouskou banku nebo kam to vedlo). Naštěstí se zatím nejednalo o nějakou hromadnou akci, takže jsem nebyl nucen přistupovat k nějakým restrikcím a komentáře jsem jednoduše smazal.

Systém bloguje.cz umožňuje komentář smazat a označit jako spam, tak jsem zvědav, jestli to má skutečně i nějakou účinnost a jestli se mi podobné komentáře začnou vyskytovat i u jiných příspěvků nebo jestli zmizí.

Začal jsem se učit ASP.NET

V důsledku pracovních povinností jsem začal studovat ASP.NET a musím říct, že se mi to vůbec nelíbí. Teď nemám na mysli to vlastní studium, to je v pohodě — rád se naučím zase něco novýho, ale nelíbí se mi ASP.NET jako takové, respektive kód, který produkuje.

Zatím jsem se moc daleko nedostal, ale už teď mi dost vadí, že generovaný kód nemám vůbec pod kontrolou a pokud bych měl ASP.NET použít pro nějaký web, který by nebyl určen jen pro vnitřní potřeby firmy (kvůli tomu jsem se původně ASP.NET začal učit), tak bych ho raději nepoužil nebo ho používal tak jako standardní ASP, protože ten generovaný kód se nedá skoro vůbec ovlivnit a to mě na celém ASP.NETu štve.

Sice jsem našel nějaká řešení, ale nevím, jestli jsou to ty nejlepší metody. Naštěstí jsem nakonec tu aplikaci, kvůli které jsem se to vlastně začal učit, nebyl nucen programovat (dostal to za úkol jiný kolegy), takže jsem studium na čas přerušil (respektive čtu si v knížce jen ve volných chvílích, kterých moc není). Nicméně tu technologii úplně nezavrhuji, protože některé věci jsou naopak dobré, ale počkám si, až bude v oběhu ASP.NET 2.0 a pak se k tomu vrátím.

Outlook Express a automatická komprimace složek

Používáte Outlook Express (dále jen OE) jako e-mailového klienta? Máte navíc Windows XP s instalovaným SP2? Pokud jste na obě otázky odpověděli ano, pak by Vás mohlo zajímat, jak vyřešit obtěžující chování OE.

Ten se chová tak, že automaticky spouští komprimaci složek při ukončování programu po určité době (konkrétně po stém spuštění OE). Toto chování mě velice obtěžuje, protože bych si chtěl sám určovat, kdy si složky zkoprimuji. Bohužel neexistuje žádná možnost toto chování OE vypnout.

Přišel jsem na řešení, které sice není úplně nejelegantnější, nicméně stoprocentně funkční.

V registru Windows (regedit.exe) se nachází větev HKEY_CURRENT_USERIdentities{xxx}SoftwareMicrosoftOutlook Express5.0 kde {xxx} je dlouhé hexa číslo (identifikátor CLSID nebo co to je). V této větvi je položka DWORD s názvem "Compact Check Count", která určuje počet spuštění Outlooku od poslední komrimace složek. Pokud před každým spuštěním Outlook Express tuto hodnotu nastavíte na nulu, pak se výše zmiňovaného chování zbavíte.

Jak toho dosáhnout? Vytvořil jsem si export zmiňované větve registru, který jsem si upravil tak, aby obsahoval jen zmíněnou položku nastavenou na nulu (soubor jsem nazval msimn.reg). Poté jsem si vytvořil soubor msimn.cmd, který obsahuje následující řádky:

regedit /s msimn.reg
msimn.lnk

Jako poslední krok jsem vytvořil zástupce na soubor msimn.cmd v adresáři aplikace msimn.exe (standardně v Program filesOutlook Express) a nastavil mu, že se má v tomto adresáři spouštět. Jako poslední krok jsem změnil odkazy v Nabídce Start a v liště rychlého spouštění aplikací (QuickLaunch) na tohoto zástupce.

Výše uvedeným způsobem jsem dosáhl požadovaného cíle. Výše zmiňovaná neelegantnost řešení spočívá v tom, že se před spuštěním OE na chvilku zobrazí "DOSové" okno, ve kterém probíhá vykonávání souboru msimn.cmd.

Kde bydlím

Na základě výzvy Petra Weidy na jeho blogu ve spotu Kde bydlíte?, jsem se rozhodl rovněž ukázat letecký snímek mého bydliště. Ovšem nechci to dělat jako všichni ostatní, tedy tak, že bych ten obrázek i s odkazem zobrazil tady na mém blogu, ale rozhodl jsem se, že ho zapracuju do mých stránek na stránku s kontakty.

Myslím si, že to je lepší využití, než na nicneříkající stránce na blogu. Takto to bude mít alespoň svůj význam. Ovšem nezabránilo mi to v tom, o tom napsat :o) A jak to funguje? No docela dobře. Na serveru T-MapServer (http://mapy.crr.cz/) je zobrazena schematická mapka a jednoduchý formulář, do kterého je možné zadat ulici včetně čísla popisného. Po odeslání formuláře se zobrazí nové okno s vyhledanými možnostmi a s ikonkou zeměkoule, která směřuje na zobrazení daného bodu na mapě. Nevím, jak moc rozsáhlá je databáze, ve které se vyhledává, ale dům, ve kterém bydlím, to našlo, takže bude asi docela obsáhlá. Mapa navíc umožňuje různé druhy zobrazení. Myslím, že je to celkem zajímavá aplikace.

PHP slaví desetileté výročí

Je tomu deset let, co spatřilo světlo světa PHP verze 1.0 (via Google Groups).

Sice to výročí bylo už včera, ale to je detail. Myslím, že by se slušelo popřát tomuto skriptovacímu jazyku všechno nejlepší do další desítky. Nechť se rozvíjí k dokonalosti.

Google PageRank už je zase funkční

O tom, že nebyl funkční Google PageRank se psalo minulý týden hodně, ale o tom, že už je zobrazování PageRanku zase v provozu nenapsal nikdo (alespoň jsem si žádného takového článku nevšiml).

Proto jsem se o tom rozhodl napsat alespoň tento kraťoučký spot. Podle mého názoru je Google PageRank, který se zobrazuje na Google Toolbaru, opět v provozu (já ho tam vidím).

Google logo a Den země

Internetový vyhledávač Google má dnes opět nové logo a sice u příležitosti 35. výročí Dne země, které připadá právě na dnešek (22.4.2005).

Více ke Dni země viz například http://www.earthday.net/ (anglicky). Dnešní Google logo viz screenshot.

Seznam zvětšuje schránku...

..., ale proč s tím otravuje zrovna mě? Mám na Seznamu zaregistrovány asi tři (možná čtyři) e-mailové adresy (z různých důvodů), ale ani jednu z nich nehodlám převádět na nějakou větší velikost (k ničemu bych to nevyužil).

Jenže už mi přišel druhý mail od seznamu s tím, že zvětšují velikost. První odstavec mailu zní:

Všem uživatelům, kteří mají na Seznamu 1.000MB schránku, dnes postupně zvětšujeme velikost schránky na rovných 2.000MB, což je zhruba 2GB. Spolu s maximální velikostí přílohy 13MB, kterou již poskytujeme, se tak Seznam E-mail stává jednou z nejvelkorysejších e-mailových služeb vůbec. Kromě toho pro Vás již od února vyvíjíme nové www rozhraní, které bychom chtěli spustit do konce května.

Jenže já nemám ani jednu z těch schránek zvětšenou na 1.000MB, tak proč mě s těma zprávama obtěžují? Mě to nezajímá. Velkou schránku k ničemu nepotřebuju, protože si všechny zprávy stahuju do Outlooku přes POP3, takže můžu mít schránku teoreticky velkou jak chci (třeba 10Giga — jen podle velného místa na disku).

Už mě ten boom s těma velkýma schránkama začíná štvát. No ale co. Počkám ještě na ten zbývající mail (možná přijdou ještě dva), opět ho smažu a pak snad už budu mít zase klid, alespoň do té doby, než zase Seznam přijde s něčím novým.

Problém s instalací a konfigurací MySQL vyřešen

Za pomoci Googlu a stránek www.mysql.com se mi nakonec pořařilo můj problém, popsaný v předchozím článku, vyřešit.

Konktétně mi pomohla stránka MySQL Reference Manual :: A.2.3 Client does not support authentication protocol, kde byl uveden následující kód:

mysql> UPDATE mysql.user SET Password = OLD_PASSWORD('newpwd')
    -> WHERE Host = 'some_host' AND User = 'some_user';
mysql> FLUSH PRIVILEGES;

Při použití tohoto kódu se správnými parametry (tedy správný uživatel, heslo a host) se již podařilo připojení i na mém lokálním počítači. Problém byl v tom, že jsem měl v minulosti nainstalovanou (ale nerozchozenou) starší verzi MySQL. Konečně se mohu začít učit pracovat s MySQL. Huráááá :o)

Problém s instalací a konfigurací MySQL

Mám problém s instalací MySQL, přesněji řečeno instalace se mi zdařila, ale nedaří se mi k databázi připojit na lokálním počítači ve skriptu PHP.

Mám následující konfiguraci:

  • Windows XP (SP2)
  • Server IIS (verze 5.1)
  • PHP 4.3.11
  • MySQL 4.1.11

Instalace MySQL proběhla v podstatě bez problémů, nainstaloval jsem to pomocí instalačního programu, který jsem si stáhl ze stránek www.mysql.com a nainstaloval jsem to do adresáře C:MYSQL. Při konfiguraci jsem nastavil, že chci používat charset cp1250.

Poté jsem si ze stejných stránek stáhl a nainstaloval program MySQL Administrator. Pomocí něj se mi podaří k databázi bez problémů připojit a pracovat s ní (spustit řádkového klienta mysql.exe, vytvářet databáze, tabulky, atd.). Vytvořil jsem si testovací databázi mojedata a v ní tabulku uzivatele:

CREATE TABLE `uzivatele` (
  `id_uzivatele` mediumint(8) unsigned NOT NULL auto_increment,
  `uziv_jmeno` varchar(30),
  `jmeno` varchar(30) NOT NULL,
  `prijmeni` varchar(50) NOT NULL,
  `email` varchar(255),
  `heslo` varchar(50) NOT NULL,
  `datum` datetime NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`id_uzivatele`)
);

Poté jsem si vytvořil skript, kterým jsem se chtěl připojovat k databázi:

<?php
 define('DB_UZIVATEL', 'root');
 define('DB_HESLO', 'heslo'); //tady jsem dal správné heslo
 define('DB_NAZEVDATABAZE', 'mojedata');
 define('DB_HOSTITEL', 'localhost');

 $dbc = @mysql_connect(DB_HOSTITEL,DB_UZIVATEL,DB_HESLO) OR die('Nepodařilo se připojit k databázi MySQL: ' . mysql_error());
 echo '<p>Připojení se podařilo.</p>'; //pro testovaci ucely
  @mysql_select_db(DB_NAZEVDATABAZE) OR die('Nelze vybrat databázi: ' . mysql_error());
 echo '<p>Databázi se podařilo vybrat.</p>'; //pro testovaci ucely
?>

Ten však po spuštění v prohlížeči nefunguje a hlásí mi to nějaké divné chyby, konkrétně toto:

File 'c:mysqlsharecharsets?.conf' not found (Errcode: 22) Character set '#26' is not a compiled character set and is not specified in the 'c:mysqlsharecharsetsIndex' file Nepodařilo se připojit k databázi MySQL: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client

To, co je tučně je chyba, kterou jsem již vypsal skriptem. Kde se tam vzalo to před tím, netuším. Máte někdo zkušenost s používáním MySQL na lokálním počítači s obdobnou konfigurací? Mohl byste mi někdo poradit, kde dělám chybu?

UPDATE:

Po nastavení parametru default-character-set na hodnotu latin1 už mi to nepíše tu chybovou hlášku o nekompilovaném charsetu, ale stále zůstává problém s tím přístupem.

Nefunkční Google? - funkční

Omlouvám se za včerejší poplašnou zprávu. V žádném případě nodošlo k výpadku vyhledávače Google, ale s největší pravděpodobností nebyl včera funkční některý z DNS serverů (pravděpodobně ten náš).

Bohužel to bylo ve chvíli, kdy jsem z testovacích důvodů nutně potřeboval najít něco právě na Googlu (je to můj nejoblíbenější vyhledávač). Hlavní je to, že dnes už to zase funguje. Jenže dnes už hledat nepotřebuju (alespoň zatím ne).

Nefunkční Google?

Je chyba jen u mě nebo dnes večer nefungují stránky Googlu?

Nevím, možná je nějaká chyba v nastavení našeho firemního serveru (doma připojení k internetu nemám), ale když zkusím do prohlížeče zadat http://www.google.com, tak mi to vyhodí chybu Server nelze najít.

Funguje vám dnes Google?

Firefox 1.0.2

Včera byla vydána další verze prohlížeče Firefox, tentokrát verze 1.0.2 (via CZilla). Doporučuji Vám si ho stáhnout, protože opravuje tři bezpečnostní chyby.

Pokud chcete, aby se Vám neztratily plug-iny, tak nic neodinstalovávejte a jen program znovu nainstalujte do stejného adresáře, jako při prvotní instalaci. Alespoň mě osobně se při tomto postupu nic neztratilo.

Oproti minulému vydání verze 1.0.1, o kterém jsem psal naposledy, se mi vydání této verze prohlížeče neoznámilo zobrazením ikonky nové verze v horním panelu. Nevím, jestli to byla chyba programu nebo jestli to záleží na něčem jiném, ale to není podstatné. Novou verzi jsem si stáhl tak jako tak.

Giga? Proč?

Hodně se teď píše o různých Giga mailech, ať už je řeč o rozšíření velikosti schránky u Seznamu, o Gigacentru od Centra nebo o GMailu od Googlu. Osobně nemám potřebu si zřizovat nějakou takovou schránku. Nejen, že se ve většině případů normální člověk k tomuto mailu nedostane, protože to funguje jen na systému jakýchsi pozvánek, ale abych řekl pravdu, tak nemám žádný důvod k tomu, si takovou schránku vůbec zřizovat.

Co nabízejí?

Když pominu to magické slovo "giga", které ve většině případů vyjadřuje velikost e-mailové schránky a kterou nepovažuji za důležitou (vysvětlím později), tak jediné, na co by mě snad mohli nalákat je nějaká funkčnost navíc oproti klasickému Outlook Expressu, který používám. Ano používám Outlook Express, protože mi plně vyhovuje jeho ovládání i jeho funkčnost. Jsem poměrně konzervativní a nerad přecházím na nové věci, které mají například úplně jinou funkčnost (stačí porovnat velký Outlook s Outlook Expressem).

Do Outlook Express si stahuji veškerou poštu. Mimo pracovní schránky se jedná taky o dvě soukromé schránky (jedna ze seznamu a jedna z mého serveru). Tyto dvě schránky stahuji tak, že na serveru nezanechávám kopii zprávy, takže gigabajtový prostor schránky bych nevyužil.

Co s funkcemi navíc?

Třídění do složek umí i Outlook Express, odstraňování spamu zajišťuje ve většině případů server (alespoň u nás je to tak nastaveno) a co víc potřebuju? Nic. Počítač používám jen v práci, takže přístup k poště odjinud nepotřebuji a kdybych náhodou potřeboval, máme v práci mailserver, takže mám i tuto možnost (sice bych viděl jen pracovní maily, ale stejně jsem to nikdy nepoužil). Většinou se jinde než v práci k internetu nedostanu a když náhodou ano, tak ho pro psaní mailu stejně nepoužívám. Ale i kdyby, tak na to není potřeba žádných speciálních funkcí, ani giga mega hafo velká schránka.

Takže vzhledem k tomu, že nepotřebuji ani žádnou extra funkčnost, tak si vystačím i s tím "blbým" Outlookem (myšlen Outlook Express). Pokud jde o místo, tak mám disk o velikosti několika desítek gigabajtů, což je mnohem víc než jen jedno giga, takže problém s místem si myslím, že hned tak nenastane.

Závěr

Tento článek vyjadřuje pouze můj osobní názor na věc. Nechtěl jsem jím sdělit to, že jsou zmíněné služby k ničemu. Věřím tomu, že si své uživatele najdou (už je určitě mají). Chtěl jsem jen říct, že existuje minimálně jeden člověk, pro kterého se zdají být tyto služby zbytečné (tím myslím sebe).

Firefox 1.0.1

Na svém blogu Petr Weida minulý týden informoval o vydání nové verze prohlížeče Firefox, konkrétně verze 1.0.1. Kromě toho uvádí, že mu Firefox padal, že starou verzi 1.0 odinstalovával, atd.

Osobně jsem Firefox 1.0 používal od první chvíle, kdy se objevil (ještě ve verzi PR) a na žádný problém s jeho padáním jsem nenarazil (používám verzi pro Windows). Rovněž instalace verze 1.0.1 proběhla úplně bez problémů. Nová verze se nabídla automaticky jako aktualizace a starou verzi jsem vůbec neodinstalovával. Všechny pluginy zůstaly zachovány a nevšiml jsem si ničeho, co by přibylo nebo ubylo. Nezměněno zůstalo i veškeré moje nastavení parametrů, nebo si alespoň nejsem vědom toho, že by se něco změnilo. Pokud jde o mě, jsem s Firefoxom spokojen a to včetně způsobu, jakým dal vědět o své aktualizaci i s jejím průběhem.

Snad jen jedna věc mi na tom trošku vadila a sice ta, že se aktualizace stáhla na plochu Windows. Nemám rád, když někdo (ať už člověk nebo program) ukládá soubory přímo na plochu. Jde o to, že z plochy se dá skoro cokoliv (nepočítám-li systémové ikony) jediným stiskem klávesy Delete odstranit a pokud je to uloženo přímo na ploše a pokud někdo maže tak jako já (za použití klávesy Shift), tak je pak takto smazaný soubor nenávratně v prachu. Proto raději na plochu ukládám pouze zástupce na konkrétní soubory/programy.

Prohlášení přístupnosti

K mému blogu i k mým stránkám jsem doplnit text prohlášení přístupnosti.

Tady na blogu jsem s tím měl menší potíž, protože jsem nejdřív nevěděl jak to udělat, ale pak jsem zkopíroval html kód jednoho příspěvku, trošku jej upravil a uložil jako samostatnou stránku a bylo to. Odkaz na prohlášení přístupnosti je od této chvíle zobrazen v patičce webu.

Mám být spokojený?

Nevím, jestli mám být spokojený s tím, jak si vedou stránky Matějka Koupelny. Je pravda, že bez toho, abych měl nějaké znalosti SEO, se mi podařilo stránky dostat na celkem slušnou druhou stránku v Googlu na slovo "koupelny", ale i tak si myslím, že by si mohly vést líp nebo by mohly alespoň líp vypadat.

Ještě nedávno byly na Googlu stránce první, ale trošku se propadly asi v důsledku tanečku Alegra a pravděpodobně i v důsledku toho, že se na nich v podstatě nemění obsah (jedná se v podstatě o statické stránky). Přesto když se dívám do statistik, tak na ně lidi chodí s těmi správnými frázemi (koupelny, vanové vložky, atd.), což mě těší.

S tou aktualizací obsahu je to trošku složitější. Zadavatel je hodně zaměstnaný člověk a nemá moc času se tomu věnovat, protože pracuje na svých zakázkách. Abych pravdu řekl, tak ani nevím, co by se tam mělo aktualizovat (nic mě nenapadá). Informace, které tam jsou zveřejněny, jsou v podstatě neměnné a jen jednou za čas se změní ceník. V podstatě se mění jen fotogalerie.

Když pominu tu neměnnost obsahu, tak se mi na těch stránkách nelíbí jejich design. Je to takové až moc barevné a moc hranaté. Tenkrát jsem ještě neuměl to, co umím teď. Problém je v tom, že nejsem graficky moc nadaný, takže nejsem schopen vytvořit něco, co bude vypadat líp (není mezi Vámi nějaký dobrovolný grafik?). Stejně bych se o to chtěl pokusit a ve volných chvílích (kterých se mi poslední dobou moc nedostává) bych chtěl začít pracovat na novém vzhledu stránek.

Nejhledanější slova na Seznamu

Ivo Lukačovič dnes na svém blogu zveřejnil odkazy na seznam nejhledanějších slov na portálu seznam.cz. Konkrétně se jedná o článek Nejhledanější slova na Seznamu v roce 2004, podle jednotlivých oborů.

Myslím si, že když je to rozděleno do oborů, tak jsou to mnohem zajímavější informace, než když je to jen globální seznam nejhledanějších slov. No a pokud byste nechtěli chodit na ten článek a zajímají Vás ty konkrétní odkazy, tak tady jsou:


Přeskočit na obsah