Změna obrázku na pozadí

Dnes jsem provedl menší úpravu vzhledu mého blogu a sice takovou, že jsem pro každou barevnou kombinaci zvolil jiný obrázek na pozadí. Stáhnul jsem si obrázky z tohoto serveru a mírně je upravil.

Trošku jsem je přebarvil a zesvětlil tak, aby se dal bez problémů přečíst text, který bude zobrazený nad tím kterým pozadím. Jo a vlastně jsem je ještě všechny otočil o 180° a ořezal, protože mě stačí jen malej obrázek. Nepotřebuju, aby byl přes celou stránku, protože ho zarovnávám doprava a zbytek je průhledný, takže se zobrazí definovaná barva pozadí, což je přesně ten efekt, kterého bych dosáhl, kdyby ten obrázek byl "nekonečně" širokej. Navíc se tím zmenšila velikost obrázků.

Že bych to už měl?

Nerad bych nějak předbíhal, ale tak to vypadá, že se mi dnes podařilo dokončit ten prográmek, na kterým jsem pracoval o víkendu.

Dnes jsem se k tomu dostal až někdy odpoledne (zhruba po třetí hodině) a teď to vypadá, že už je to hotový a dokonce to snad bude i správně. Právě testuju tu poslední možnost (nejpomalejší) a vypadá to celkem dobře. Jen se mi tam ještě nějak negenerují názvy zastávek, takže je někde nějaká blbá chyba (asi někde předávám špatnej index nebo takovýho něco).

Budu to muset ještě odladit a opravit. Ale jinak už to bude hotový. Mám z toho docela radost, protože jsem si myslel, že to bude složitější. Teď už jen najít tu chybu, udělat ještě jednu kosmetickou úpravu (zobrazování průběhu) a můžu to odevzdat.

UPDATE:
Tak jsem tu chybu nakonec odhalil. Byla to taková volovina. Nebyl to špatný index, ale špatně použitý IF. No je to hotový. Doufám, že už na tu aplikaci nebudou žádný další požadavky.

Inteligenční mínus

Tak mám takový pocit, že se mi čím dál tím častěji stává to, že mi to nemyslí. Že by to bylo věkem?

Například tuto neděli jsem byl v práci a trošku jsem pracoval. Já vím, že to není normální pracovat v neděli, ale přes týden se k tomu nedostanu a šéf slíbil, že mi to zaplatí. No a programuju, programuju a zjišťuju, že mi to vůbec nemyslí. Nevím, jestli to bylo dáno tím, že byla neděle, ale prostě mi to vůbec nemyslelo. Když jsem se na ten kód díval dnes, tak to bylo celkem v pohodě. Dokonce jsem si napsal jednu funkcičku, která to trošku zpřehlední, takže mi to asi opravdu nemyslelo jen v tu neděli. Tak jen nevím, jestli je to mým věkem nebo tím, že teď mám myšlenky trošku rozhozený tou bouračkou.

Indické přísloví

Indické přísloví říká:
Halaka pinde malke zizana hata ojebus duty dynya.

V překladu to znamená:
Nikdy nevěř světlu v očích ženy. To jen slunce prosvítá přes její dutou hlavu.

Bobo - básničky

Polibek

Jsi jako růže, jsi jako med,
krásná a sladká, chtěl bych ti hned,
z celého srdce polibek dát,
aby jsi věděla, že tě mám rád.

Bobo - básničky

Zajíček 2

Našel malý zajíček,
nůši plnou kytiček.
Kytičky voní moc krásně,
začal z toho skládat básně.

Verš se mu nepodařil,
tužku při tom zavařil,
on byl totiž na klíček,
ten náš malý zajíček.

Bobo - básničky

Zajíček

Já jsem malý zajíček,
ukradl jsem hrníček.
V hrníčku je mrkvička,
pro malého zajíčka.

Bobo - básničky

Mraky

Když nebe zahalí mraky,
když začíná vítr vát,
zahalím se radši taky,
lehnu si a začnu spát.

Bobo - básničky

Políbení

Jedno sladké políbení,
na tvé horké líce,
dal bych ti při rozednění
a už nikdy více ...
...nelíbal bych jinou holku.
To ti říkám bez okolků.

Bobo - básničky

Slůně

Na břehu jezera sedělo slůně,
potichu plakalo do téhle tůně.
"Pročpak ty pláčeš, mé malé slůně?"
"Já pláču, protože mé srdce stůně."

Bobo - básničky

Medvídek Bobo

Já jsem Bobo medvídek,
nemám si s kým hrát,
nejsem méďa z povídek,
chci mít zase rád.

Přebarvení weblogu

Dnes jsem se rozhodl, že kompletně přebarvím svůj weblog. Zvolil jsem místo odstínů žluté (a šedé) odstíny modré barvy. Chtěl jsem se tak barevně přiblížit vzhledu mých osobních stránek, které hodlám v nějaké ne moc vzdálené budoucnosti předělat tak, aby vypadaly stejně (nebo alespoň hodně podobně), jako můj weblog. Modrá barva se mi líbí víc. jediné, co není přebarveno, je anketa, ale to je tím, že ji tahám z externího zdroje a možnosti úprav nejsou tak obsáhlé, abych ji mohl dokonaleji přebarvit. Kdybych ještě věděl, jak to udělat, aby se dalo měnit barevné schéma (tím myslím nějakou jednoduchou výměnu CSS), tak bych si mohl navrhnout několik barevných schémat (třeba tu původní žlutou, modrou, růžovou, zelenou, atd.), mezi kterými by si mohli uživatelé přepínat. Jenže to nevím, jak se dělá, takže to zatím nechám v modré.

Jan Hostáň - Pod prapory

Šetrná hospodyňka

Přeskočila hospodyňka
přes sousedův plůtek,
dohonila husí pírko,
s kterým vítr utek:

"Pěkně peří ku peříčku,
bude polštář hebký,
Dáme ho své Anduličce,
v zimě do kolébky."

 

No myslím, že pro dnešek stačilo :o)

Jan Hostáň - Pod prapory

Hle, tučného anděla,
Jak tu na svět zívá!
V neděli nic nedělá,
šest dní odpočívá.

Jan Hostáň - Pod prapory

Novostavba

Vápno voní, dřevo voní,
lžíce s maltou cihlu honí.
Zedník na ně oči mhouří,
spěchá, až se z něho kouří -
a dům roste jako houba,
naše pýcha, naše chlouba,
krásné hnízdo pro bydlení
padesáti pokolení.

Jan Hostáň - Pod prapory

Pětiletka

Vemte hoši, vemte štětku:
propagujem pětiletku!
Ve vápně ji namočíme,
ke plotu se přitočíme,
napíšeme jedním tahem:
Pryč s chudobou, naším vrahem!
Národ musí slavně žíti!
Národ musí soutěžiti!
Čest dělníkům, hanba zrádci,
jenž se vyhýbá dnes práci!

 

Co všechno se musely děti učit

Autonehoda

Tak jsem měl včera moji první autonehodu. Mám rozbitý autíčko (OPEL Kadett) a nevím vůbec, co teď budu dělat. Dnes jsem oběhl obě pojišťovny (tedy moji a toho druhého účastníka), ale nejsem z toho vůbec chytrej. Spíš naopak.

Jak k tomu došlo

Jel jsem si v klidu od Olympie směrem do Brna a na první světelné křižovatce mi svítila zelená, tak jsem jel dál, protože jsem neměl důvod zastavovat a najednou se tam z pravé strany (od MAKRA) objevil VW Transporter a pokračoval si úplně v klidu dál do křižovatky, jako by se nechumelilo. Než jsem si to uvědomil, tak už jsem jen stihl sešlápnout brzdu a stočit volant, takže to neodnesl celej předek, ale jen jeho pravá část. I tak je moje auto teď nepojízdný a vůbec nevím, kdy pojízdný bude a kdo to bude hradit, protože svědky jsme neměli a ten imbecil tvrdí, že měl zelenou. Takže to asi dopadne nakonec tak, že mi přišijou nějakou spoluvinu, přestože já jsem vůbec nic nezavinil. Je pravda, že jsem jel asi tak 55 a ne 40 podle značky, ale to nic nemění na tom, že jsem měl zelenou a ten transporter tam neměl co dělat. Jenže to mi moje rozbitý autíčko nespraví.

Co bude dál?

Vůbec nevím, co bude dál. O vině nebylo rozhodnuto na místě, takže se bude muset čekat na rozhodnutí policie a to jim bude určitě trvat nejmíň měsíc. Doufám, že to rozhodnou dobře, protože já jsem v právu. Jenže většinou, když je člověk v právu, tak stejně dopadne špatně, takže je to vlastně úplně jedno. Holt budu muset dát těm věcem asi volný průchod.

Nemůžu pracovat.

Tak jsem si říkal, že budu o víkendu pracovat na jednom prográmku, k jehož úpravám se v normálním pracovním týdnu nedostanu, ale právě jsem zjistil, že na něm pracovat nemůžu.

Problém je v tom, že knihovna, kterou v tom prográmku používám, nepodporuje takovou funkčnost, kterou bych já potřeboval, takže nemůžu tu funkčnost zavést. No já ji vlastně zavést můžu, ale trošku jinak. O co jde. Tan prográmek si načte z jednoho XLS souboru seznam obcí, pak si načte vlakový a autobusový jízdní řád a ke každé obci z toho seznamu dohledá všechny její zastávky a spočítá, kolik je v té dané zastávce v daném dni spojů (je to kvůli dopravní obslužnosti).

Takhle po zastávkách je to ale už moc podrobné a je požadavek to napočítat jen na části obcí. Jenže ta knihovna mi to nepodporuje, takže si musím upravit ten XLS soubor, aby obsahoval nejen seznam obcí, ale i seznam částí obcí. Problém je v tom, že nevím, jak bych měl správně napsat dotaz do databáze, který by mi takový seznam vytvořil, takže budu muset počkat až na kolegu, který mi takový dotaz napíše. Kdyby se jednalo o jednoduchý SQL dotaz, tak by to problém nebyl, ale on ten dotaz bude trošku složitější a to já nezvládnu. No nic, tak holt na tom budu dělat až ten další víkend. Tedy pokud mi kolega udělá ten výstup, který potřebuju.

Porucha barvocitu

Pixy včera ve svém příspěvku o barvosleposti zveřejnil kód JavaScriptu, který umí převést základní (websafe) barvy do takového tvaru, v jakém je vidí jedinci s nějakou poruchou barvocitu.

Když nad tím článkem tak uvažuju, tak si říkám, k čemu je ten kód vlastně dobrý? V podstatě by se dalo říct, že pro použití na normálním serveru je v podstatě k ničemu. Tedy pro normální uživatele na normálním serveru je k ničemu. Kód má význam jen pro návrháře stránek, kteří to myslí s návrhem webu opravdu vážně a nebo pro programátora, který by chtěl těmto návrhářům trošku usnadnit život. Takový člověk by ten kód určitě využil.

Mohlo by totiž být docela zajímavé, jak se ostatně v komentářích ke stejnému článku několik lidí zmínilo, kdyby někdo naprogramoval nástroj (třeba jako webovou službu), který by po zadání adresy stránky (stránek) a zvolení příslušné disfunkce zobrazil stránku v takových barvách, v jakých ji vidí lidé s tou danou zrakovou disfunkcí. Nejlépe takový nástroj, který by si poradil i se styly do stránky přilinkovanými pomocí @import. Něco podobného, jako je tento nástroj, ale dokonalejšího.

Ovšem pochybuji o tom, že by se návrháři stránek zabývali takovými menšinami (jedná se asi tak o 4.5% všech lidí). Možná existuje někdo, kdo to dělá a prohlíží si svoje stránky v něčem takovém, ale takových lidí asi moc nebude. Podle mě by bohatě stačilo používat takové barevné kombinace, které budou dostatečně kontrastní, čímž by měla být zajištěna čitelnost i pro lidi se zrakovou disfunkcí. Samozřejmě problém by mohl být u obrázků, ale ty by stejně neměly nést žádnou důležitou informaci a pokud ji nesou, měla by tato informace být dostupná i v nějaké alternativní podobě. Takže pokud by návrháři používali dostatečně kontrastní barvy, obrázky by používali maximálně k dekoračním účelům (tedy nějaké podklady, odrážky a podobně) a při tvorbě stránek by se drželi alespoň základních pravidel přístupnosti, tak by nepotřebovali takový nástroj. Je to samozřejmě jen můj názor. Nikomu jej nevnucuji.

Porucha barvocitu

Pixy včera ve svém příspěvku o barvosleposti zveřejnil kód JavaScriptu, který umí převést základní (websafe) barvy do takového tvaru, v jakém je vidí jedinci s nějakou poruchou barvocitu.

Když nad tím článkem tak uvažuju, tak si říkám, k čemu je ten kód vlastně dobrý? V podstatě by se dalo říct, že pro použití na normálním serveru je v podstatě k ničemu. Tedy pro normální uživatele na normálním serveru je k ničemu. Kód má význam jen pro návrháře stránek, kteří to myslí s návrhem webu opravdu vážně a nebo pro programátora, který by chtěl těmto návrhářům trošku usnadnit život. Takový člověk by ten kód určitě využil. Mohlo by totiž být docela zajímavé, jak se ostatně v komentářích ke stejnému článku zmínilo několik lidí, kdyby někdo naprogramoval nástroj (třeba jako webovou službu), který by po zadání adresy stránky (stránek) a zvolení příslušné disfunkce zobrazil stránku v takových barvách, v jakých ji vidí lidé s tou danou zrakovou disfunkcí. A nejlíp takový nástloj, který by si poradil i se styly do stránky přilinkovanými pomocí @import. Něco podobného, jako je tento nástroj, ale dokonalejšího.

Ovšem pochybuji o tom, že by se návrháři stránek zabývali takovými menšinami (jedná se asi tak o 4.5% všech lidí). Možná existuje někdo, kdo to dělá a prohlíží si svoje stránky v něčem takovém, ale takových lidí asi moc nebude. Podle mě by bohatě stačilo používat takové barevné kombinace, které budou dostatečně kontrastní, čímž by měla být zajištěna čitelnost i pro lidi se zrakovou disfunkcí. Samozřejmě problém by mohl být u obrázků, ale ty by stejně neměly nést žádnou důležitou informaci a pokud ji nesou, měla by tato informace být dostupná i v nějaké alternativní podobě. Takže pokud by návrháři používali dostatečně kontrastní barvy, obrázky by používali maximálně k dekoračním účelům (tedy nějaké podklady, odrážky a podobně) a při tvorbě stránek by se drželi alespoň základních pravidel přístupnosti, tak by nepotřebovali takový nástroj. je to samozřejmě jen můj názor. Nikomu jej nevnucuji.

Asi nejsem úplně blbej

Pochopil jsem to, jak to tady funguje.

Když jsem psal ten původní příspěvek, tak jsem asi opravdu musel mít nějaké inteligenční mínus, protože nastavení vzhledu weblogu tak složité opravdu není. V podstatě je to normální HTML kód, který má jen navíc určité značky, které definují konkrétní části generovaných stránek. Když nad tím člověk trošku uvažuje, tak se v tom dá docela dobře vyznat. Musím říct, že autoři této služby si dali opravdu záležet. Sice to má možná ještě najaké malé mušky, ale ty se dají překousnout a navíc je poměrně pravděpodobné, že se ty mušky budou postupně odstraňovat, takže nakonec to bude skoro dokonalé. Nic není dokonalé, takže jsem to musel napsat takto, protože vždycky se najde nějaký šťoura, kterému bude vadit to, či ono.

Nakonec jsem se rozhodl, že nebudu vzhled blogu přizpůsobovat vzhledu mé stránky, ale že možná někdy časem zkusím přizpůsobit vzhled mé stránky vzhledu tohoto blogu. Ačkoliv možná se na to vykašlu a nechám oboje tak, jak to je. Tedy asi budu ještě trošku upravovat vzhled toho blogu, protože vím v tuto chvíli ještě o pár drobnostech v CSS, které bych možná mohl udělat trošku jinak. Sice to funguje, ale mohlo by to fungovat ještě o kousíček líp. No uvidíme. Dnes už to určitě dělat nebudu, protože už bych měl jet domů.

Jak je to s viry v e-mailech?

Můj názor na viry v e-mailech a na to, jak by se měly chovat mailové servery.

Není tomu tak dávno, co jsme byli v práci zahlceni maily od různých mailových serverů, které nám posílali zprávu o tom, že jsme poslali vir či že jsme poslali spam nebo něco v tom smyslu. Problém je v tom, že z našeho serveru určitě žádný vir ani spam neodešel. Všechno to zavinily nechráněné počítače uživatelů, kteří mají ve svém adresáři uloženu naši e-mailovou adresu. Přišel jim s největší pravděpodobností nějaký vir v e-mailu, který sám sebe rozesílá (něco jako I Love You), ale který umí navíc maskovat adresu odesilatele, takže pak není poznat, odkud vlastně ten mail odešel.

Nevadí mi, že ti uživatelé jsou nechráněni. Je to koneckonců jejich věc. Co mi vadí je to, že mailové servery se chovají tak, jak se chovají. To znamená, že když rozpoznají virus nebo nějakou zakázanou přílohu nebo cokoliv podobného, tak pošlou na adresu, která je v tom příchozím mailu jako adresa odesilatele (tedy nějaká maskovaná adresa, ze které mail ve skutečnosti vůbec neodešel), zprávu o tom, že obsahovala nepovolený soubor, virus, spam apod.

Podle mého názoru by se servery měly chovat tak, že nepošlou takovou zprávu na adresu odesilatele, ale naopak na adresu příjemce a ten se pak musí rozhodnout, zda nějaký mail očekával nebo ne a dohodnout se s odesilatelem na opětovném zaslání mailu, ale s jinou přílohou (například zabalenou do ZIPu) nebo takovou zprávu ignorovat.

Současné mailové servery se chovají chybně a tím vlastně nahrávají virům. Podle mě totiž účelem těchto e-mailových virů je to, aby se zahltil některý poštovní server (alespoň si to myslím). No a když všechny poštovní servery budou posílat zprávy o nepovoleném obsahu, tak tím vlastně těm virům nahrávají, protože pak těch zpráv odejde dvakrát tolik.

Možná by se nat tím měli administrátoři podnikových sítí zamyslet a nastavit svoje mailové servery trošku jinak.

Anketa

Tak jsem si přidal na svůj blog anketu. Bylo to celkem snadné. Šel jsem na server ankety.net, zaregistroval jsem se a během několika málo minut jsem si vytvořil moji první anketu.

Možná si řeknete, že na tom nic není, ale já jsem až do dnešního dne nevěděl, jak se to dělá. Jediný, co se mi na tom nelíbí je to, že ta anketa je dělaná JavaScriptem, takže když se mi na blog bude dívat někdo bez JavaScriptu nebo s prohlížečem, který jej neumí, tak tu anketu neuvidí. Ale jinak je to asi v pohodě.

Něco mi tu vadí

Vadí mi nemožnost zrušení některých nastavení weblogu, ale asi s tím nic nenadělám a budu se s tím muset smířit.

Například mi vadí to, že se nedá vypnout to automatické vkládání META tagů na začátek dokumentu. Rád bych si totiž do dokumentu vložil svoje vlastní META tagy. Vadí mi hlavně to, že to tam systém vkládá bez ukončovacích lomítek, takže se nedá použít typ dokumentu XHTML 1.0 Strict.

Je pravda, že si můžu vložit ty meta tagy, který tam systém nevkládá, jako jsou keywords, description a podobně, ale bylo by příjemnější, kdyby existovala možnost si nějak všechny vkládané meta tagy nastavit či úplně vypnout. To by bylo super.

Ale abych jen nepsal jen samé zápory, tak musím říct, že se mi tato služba začíná čím dál tím víc líbit. Na to, že to je zadarmo, je to fakt dobrý.

Něco mi tu chybí

V nastavení vzhledu weblogu mi něco chybí a nebo jsem to ještě nenašel. Poradí mi někdo?

Když jsem si nastavoval vzhled mýho blogu, tak jsem narazil na jednu věc, která nastavit nejde, nebo alespoň nevím, jak bych ji nastavit měl.

Jedná se o možnost nastavení nějakého titulku či nadpisu na stránkách s odkazy (stránka s výběrem archivů a stránka s výběrem kategorií). Nenašel jsem tady nikde možnost, jak by se tohle dalo nastavit. Je tady pouze možnost nastavení vzhledu těch odkazů (tagy <LinksBlock></LinksBlock>), ale já bych před ty odkazy chtěl dát ještě nějaký titulek. Něco jako <h2>Seznam archivů</h2> a <h2>Seznam kategorií</h2>. Jenže k tomu není nástroj nebo jsem tady alespoň nic takového nenašel. Poradí mi někdo, jak bych to mohl udělat?

Existují tady sice tagy <ArchivOnly></ArchivOnly>, ale ta se pro tento případ nedá použít, protože by se mi ten nadpis pak zobrazoval všude, tedy i na úvodní stránce (alespoň tak jsem to pochopil z popisu v nápovědě) a to já nechci. Chtěl bych ten nadpis nastavit jen na stránkách s odkazy na archivy a s odkazy na kategorie a nejlíp tak, abych to pro každou tuto stránku mohl nastavit jinak. Jenže nevím, jak to udělat, takže jsem to zatím udělat nemohl. Třeba se tady někdy časem něco takovýho zavede nebo mi třeba někdo zkušenější, kdo si tento příspěvek náhodou přečte, poradí. Byl bych rád, pokud by se tak stalo.

Design tohoto blogu

Rozhodl jsem se, že změním design tohoto blogu.

V návaznosti na předchozí příspěvek jsem se rozhodl, že upravím design tohoto blogu, protože se mi nelíbila ta přednastavená šablona.

Použil jsem v podstatě kód té stránky z Erikova příkladu a trošku si jej upravil k obrazu svému. V podstatě jsem jen překopal strukturu toho dokumentu tak, aby ty hlavní informace byly uvedeny na začátku a všechno ostatní (tedy navigace) bylo až za tím. Jestli se mi to povedlo nebo ne ukáže čas. Budu rád, kdž se mi k tomu někdo vyjádří.

V podstatě jsem to testoval jen na MSIE 6.0 a na Opeře 7.50, ale myslím si, že by to mělo fungovat v podstatě v každým novějším prohlížeči. Samozřejmě jsem si vědom toho, že když bude mít někdo nastavenu trošku blbou velikost okna prohlížeče (tím myslím něco menšího než 800 x 600), tak je docela pravděpodobný (spíš skoro jistý), že se ten design rozhodí, ale stránka bude pořád čitelná, jen trošku hůř použitelná, protože se v takovým případě menu odsune až někam dolů doprava. Ale to se i momentálně nechce řešit.

Tak mě napadlo, že bych se mohl pokusit udělat nějakou úpravu i mých osobních stránek. Sice tam už mám použité podobné postupy, ale i tak bych se na to mohl ještě podívat. Jen se mi do toho zatím moc nechce, protože je s tím moc práce.

Eric Mayer o CSS - ovládněte kaskádové styly (druhý dojem)

Konečně je tam něco zajímavého.

Už jsem si začínal myslet, že všechny příklady v této knížce budou používat tabulkový design, ale naštěstí je v kapitole 9 konečně použit příklad bez tohoto designu. Je pravda, že bude asi v celé knížce jedinný a že není úplně dokonalý, protože některé věci se dají dělat trošku jinak, ale i tak mě tato kapitola zaujme asi ze všeho nejvíc, protože tohle je přesně to, co se chci naučit. Možná by měl někdo napsat nějakou knížku o vícesloupcovým, beztabulkovým designu a o tom, jak takový design dělat. Je pravda, že pro moje potřeby si vystačím bohatě s tím příjkladem, který je uveden v té knížce (samozřejmě s menšími úpravami — například dání přednosti hlavnímu textu před navigací ve struktuře dokumentu).

Moje práce mě někdy štve

Vytvářím obsah CD-ROM pro jednu nejmenovanou firmu a některý jejich požadavky jsou fakt dost hrozný.

To je hrozný. Nevím, co mám dělat dřív. Jestli aktualizaci dat nebo přípravu CD-ROMu. Navíc si ti ***** vymýšlí takový voloviny, že bych je za to mlátil po hlavách. Například tam je stránka s obsahem, kde na konci jsou něco jako podpisy (názvy podílejících se organizací). Dvě delší jsou zarovnaný vlevo a zbývající tři jsou zarovnaný vpravo a vypadá to celkem normálně. Jenže ti blbci (nic osobního) si vymysleli, že ty poslední dvě mají být uprostřed!!! To bude vypadat, jako by to dělalo pětiletý děcko, který nemá vůbec grafický cítění. Poslal jsem k tomu připomínku, že to bude vypadat blbě, tak doufám, že se toho zřeknou, protože pod takovou hrůzu bych se fakt nerad podepsal.

No nic, musím jít pokračovat v práci. Nevím, co mám dělat dřív, takže si to budu muset nějak rozvrhnout. A to bych měl ještě programovat, ale k tomu jsem se dnes vůbec nedostal. Ach jo, asi tu zase zůstanu až do noci.

Update:
Na základě nepodepsaného komentáře jsem tento článek mírně upravil dne 14.6.2004. Ve chvíli, kdy jsem ho psal jsem byl opravdu hodně naštvaný a některé výrazy byly docela tvrdé. Teď už to snad je o něco lepší.

P.S.: Nakonec se mi je podařilo přesvědčit o tom, že centrovat ty podpisy je opravdu blbost.

Eric Mayer o CSS - ovládněte kaskádové styly (první dojem)

Technologie CSS jsou dnes na mnoha weblozích probírány a já bych se chtěl podívat trošku na tuto knihu.

Koupil jsem si knihu od Erika Mayera v domění, že se tam naučím něco zajímavého a nového, ale zatím mi to moc zajímavé nepřipadá.

Například hned první kapitola je o převodu designu v čistém HTML do HTML+CSS. Je tam použit tabulkový třísloupcový design, který Erik upravil tak, aby se zbavil několika málo tabulek, ale proč se jich nezbavil všech, když by to šlo a mohl by tak navíc ukázat čtenářům, jak by se takový design měl asi tak dělat. Je pravda, že k napsání této knihy došlo už před dvěma roky (alespoň podle předmuly) a možná v té době ještě Erik neznal všechny triky, ale mohl to alespoň nastínit.

No zatím jsem u třetí kapitoly (druhou jsem vynechal, nebyla pro mě zajímavá) a uvidíme, jak to půjde dál. Nicméně si myslím, že to asi nebude o moc lepší. No uvidíme.

Rozhodně tu investici nepovažuju za ztracenou. Každá informace, i když ne třeba úplně nejaktuálnější, se hodí, ale například kniha Petra Stáníčka - CSS Kaskádové styly mi dala daleko víc a beru ji jako referenční příručku, když dělám nějaký úpravy na webu. Tím samozřejmě nechci Erika nějak shazovat.

Vůbec nic se mi nechce dělat

Měl bych dělat kamarádce ceník na jejich stránky, ale vůbec se mi do toho nechce, protože to mají strašně složitý. Kdyby šlo jen o to vyměnit ten soubor, tak by to bylo v pohodě, ale ono je tam spousta textů, který musím přepisovat a to se mi nikdy nechce. No le vzhledem k tomu, že v televizi je prd a že stejně nemám co dělat, tak to asi udělám, ať to mám z krku.


Přeskočit na obsah